Megyei matrica

A megyei vignetta bevezetése változást jelent az eddigi matricatípusokhoz képest. A megyei matrica mindenképp jó választás azoknak az embereknek, akik gyakrabban közlekednek ugyanazon megyében, és nem országos szinten. Sok ember számára nyújthat ez a vignetta sokkalta kényelmesebb megoldást, mint az eddigiek.

Ez a vignetta lehetőséget ad az egy megyén belüli korlátlan díjköteles autópálya használathoz, és mindezt egy éven keresztül. Mindez sokkal inkább egyensúlyba hozza a díjazás és használat mérlegét, ugyanis az eddigiekben kevesebb időkorláttal rendelkező vignettát vásárolhattak országos területre, és ezzel most nagyobb időtartamig használhatják, kisebb területre. Tehát sokkal kényelmesebb és kézenfekvőbb megoldás.

Ugyanakkor a régi vignetták díjazása változatlan marad, és mindez kibővül a megyei matricával.

Válasszon megfontoltan!

Érdemes megfontolni alaposan a matricavásárlást, ugyanis néhány megyei matrica sokszor sokkal kedvezőbb lehet, mint a rövid időszakokra érvényes 10 napos, vagy havi vignetta, és kényelmesebb megoldás is, hiszen egy évig nem kell matricavásárlással bajlódnia. Mindezek mellett természetesen az éves matrica megvásárlásával nem lesz szükség semmilyen más vignetta vásárlására egész évben.

Ez az elektronikus vignetta egy 3,5 tonnánál kisebb személygépkocsi esetében 5000 forintba kerül, és a megye összes autópályájára és autóútjára érvényes egy éven át. Azt fontos tudni, hogy ez e-matrica, tehát elektronikusan tárolt, nem autóra ragasztható típus. A különbséget a megyei matrica és a régi matricák között fontos kihangsúlyozni: a megyei matrica vásárlásával az adott megye bármely díjköteles útját használhatja, egy egész éven keresztül. Ezzel szemben a régi matricák sokkal rövidebb időre érvényesek (például a 10 naposak), országon belül viszont korlátlan területre vonatkozó autópálya használatot nyújt.