Díjmentes utak

A 2015. február 1-jétől hatályos rendelet értelmében díjmentesen használhatóak az M31-es valamint az M8-as autópályák, az M86-os autóút, az M4 autóútnak (4. számú főút jelzés) Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz) valamint az M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz.

Új díjköteles utak 2017-ben: M86 út és új Vas megyei matrica

Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-tal bővül, így az M86-os út fizetős útszakasz 2017 január 1-jétől, ezért a Vas megye felkerül a megyei matrica listára. A fejlesztési tárca az e-matricás rendszer egyéb érdemi módosítását nem tervezi, de dolgoznak egy olyan szabályváltozás előkészítésén, ami megkönnyítené a vásárlást.

A hazai gyorsforgalmi utak többsége díjköteles, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában a már másfél éve díjkötelessé vált szakaszokkal. Az M0 autóút díjköteles szakaszára (31-es M0-M5 csp. (Gyál) és 42-es M0-M4 (4-es sz. főút csp) között, valamint 69-es M0-M3 és 75-ös M0-2.sz. főút csp. között) telepített fix ellenőrző kapuk adatai alapján megállapítható, hogy az összes pótdíjas eset egyötöde ezen a szakaszon képződött.

2017. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

• az M0 autóút alábbi szakaszai:
o az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz,
o az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz,
o Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz),
• az M31 autópálya,
• az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
• az M8 autópálya,
• az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza,
• az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
• az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza.

Az M9 autóút esetében nem kell fizetni a 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakaszon, valamint a Kaposvárt elkerülő szakaszon, (61. számú főút jelzés). Az M0 autóútnak az alábbi részei is díjmentesek maradtak: 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz, M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz, Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

A körgyűrűn belüli gyorsforgalmi utak és az M0 további szakaszai díjkötelesek. Ugyancsak fizetni kell a városi elkerülők, autóutak használatáért is.

A megszokott időalapú vignetták mellett pl. heti, 10 napos, havi, éves, teljesen  új, terület alapú, éves matricatípus vált elérhetővé a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járműveket illetően. Az új matricatípussal egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei éves e-matrica is kiváltható.

Az alábbi megyék gyorsforgalmi úthálózattal rendelkeznek, ezek esetében lehet éves megyei vignettát vásárolni:

Bács-Kiskun,
Baranya,
Borsod-Abaúj-Zemplén,
Csongrád,
Fejér,
Győr-Moson-Sopron,
Hajdú-Bihar,
Heves,
Komárom-Esztergom,
Pest,
Somogy,
Szabolcs-Szatmár-Bereg,
Tolna,
Vas,
Veszprém,
Zala.

Ezen terület alapú matricák esetében nincs havi bontás, egy évnél kisebb periódusra nem lehet útdíjat fizetni.