Bírság, szankciók

Azoknak a személyeknek, akik jogosulatlanul, autópálya matricavásárlás nélkül használják az autópályákat, komoly, 15.000 forintos büntetés szabható ki.

Már nem érvényes az a lehetőség, hogy az autópályára való felhajtás után vehessék meg a matricákat, ugyanis a szabályok szigorodtak, és előre meg kell vásárolni a matricát.

Abban az esetben, hogyha rendelkezik matricával, de az alacsonyabb díjkategóriájú járműhöz használható, akkor ki kell fizetnie a különbözetet. A szabálysértőt megállítják, és a helyszíni ellenőrzés után kerül sor a bírságolásra, az új infrastruktúra azonban lehetővé teszi, hogy megállítás, és lassítás nélkül is ellenőrizhessenek. A külföldi állampolgárok esetében a későbbi visszatérés alkalmával is beszedhetik a bírságot. Három csoportba szedhetők a szabálysértők, és a szabálysértő valamely csoportba való besorolása befolyásolhatja a bírság mértékét.

Az első csoportba azok a személyek sorolhatók, akik nem vásároltak vignettát, és semmilyen formában nem fizettek útdíjat. A második csoportba tartoznak azok, akik kisebb díjkategóriájú matricát váltottak, míg a harmadikba azok, akik szabálytalanul használják a fedélzeti eszközt.